Η πραγματική γνώση

Με στόχο την πραγματική γνώση
 

Χρησιμοποιώντας τα wikis για συνεργατικά προγράμματα ή ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες

Στα online περιβάλλοντα αντιμετωπίζουμε πολλές «νέες» προκλήσεις, καθώς διαφέρουν σημαντικά από το περιβάλλον τάξης, όπου όλοι συνεργάζονται μέσα σε δομές άμεσης, προσωπικής επικοινωνίας. Υπάρχει, μάλιστα, πιθανότητα αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και διαρκής υποστήριξη από τον συντονιστή, η ομάδα που εργάζεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, να αντιμετωπίσει τη στασιμότητα, την ανισομερή συμμετοχή, τις παρεξηγήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και τις συγκρούσεις.
Αν λάβουμε αυτά υπ’ όψιν μας, το να δώσουμε ένα άδειο wiki στους μαθητές μας για να το αναπτύξουν, κινδυνεύουμε να μη φτάσουμε ποτέ στον επιδιωκόμενο στόχο. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει κατ’αρχάς να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο εργασιών και να διευκολύνει τη συνεργασία των μαθητών, να επεμβαίνει για να αποφεύγονται συγκρούσεις, αλλά ταυτόχρονα να μη στερεί την πρωτοβουλία και τη δημιουργική φαντασία των μαθητών στην ανάπτυξη των εργασιών τους.


Ο σκοπός της χρήσης των ΝΤ (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός wiki) είναι η ουσιαστική μάθηση, η οποία δεν επιτυγχάνεται με παθητικούς αποδέκτες, μαθητές, δηλαδή, που απλώς διαβάζουν και ακούν. Σύμφωνα με τον κονστρουκτιβισμό, η μάθηση που διαρκεί και είναι αποτελεσματική, βασίζεται στην ενεργό λήψη του μαθησιακού αγαθού, στην αλληλεπίδραση και στη εποικοδόμηση της γνώσης. Το περιβάλλον, επίσης, θα πρέπει να δίνει πολλαπλά ερεθίσματα, να είναι πλούσιο και να μην ξεφεύγει από τους στόχους.

Τα wikis έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη διδασκαλία και μάθηση;

«Τα συνεργατικά εργαλεία, όπως είναι τα wikis, έχουν αλλάξει τον τρόπο με το οποίο “τιθασεύεται” η γνώση και ενισχύεται η καινοτομία και η δημιουργία αξιών» Tapscott &
Williams


Οι Tapscott and Williams θεωρούν ότι η ψηφιακή κοινωνία απαιτεί τέσσερις βασικές αρχές λειτουργίας: την ανοιχτωσύνη, τη συνεργασία, τη συμμετοχή και την οικουμενική προοπτική. Έτσι οι μαθητές, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα πρέπει να:
  • Γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν το υλικό και το περιβάλλον (από την ανακάλυψη, επεξεργασία έως τη δημοσίευση και τις πιθανές αναθεωρήσεις-βελτιώσεις), αλλά και να γνωρίζουν να πλοηγούνται στον παγκόσμιο ιστό (ανακάλυψη και κριτική προσέγγιση της πληροφορίας - προφύλαξη από τους κινδύνους του Διαδικτύου).
  • Μπορούν να λειτουργήσουν ομαδοσυνεργατικά. Δηλαδή, θα πρέπει να μπορούν να θέτουν, από κοινού, στόχους και να συνεργάζονται για την επίτευξή τους, να αναλαμβάνουν ρόλους και να κατανέμουν αρμοδιότητες και καθήκοντα, να διαχειρίζονται αντιθέσεις και να αποφεύγουν συγκρούσεις και να λειτουργούν συμπληρωματικά.
  • Να έχουν (ή να αναπτύξουν) μια σειρά από χαρακτηριστικά και στάσεις, όπως να είναι ανοιχτοί στη διαφορετικότητα, να λειτουργούν με αξιοπρέπεια και ακεραιτότητα, να μπορούν να έχουν αυτοπειθαρχία αλλά και ελαστικότητα.