Τα κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση;
There can be infinite uses of the computer and of new age technology,
but if the teachers themselves are not able to bring it into the classroom and
make it work, then it fails.
Τι πρέπει να προσέχετε και τι σας προτείνουμε
1. Ασφάλεια και προσωπικά δεδομένα
![]() |
2. Ηλικία των μαθητών
Η ηλικία των μαθητών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας πριν την επιλογή κάποιου εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ακόμη και για την ίδια την αξιοποίησή τους αυτή καθ’ εαυτήν. Για παράδειγμα το Google+ έχει περιορισμό ως προς την ηλικία των χρηστών, θέτοντας ως κατώτατο όριο την ηλικία των 13 χρόνων. Καλό είναι πάντα να έχετε ενημερώσει τους γονείς και να έχετε τη συγκατάθεσή τους για οποιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.
3. Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
![]() |
Πριν ξεκινήσετε να οργανώνετε το μάθημά σας, ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, που βασίζεται στη χρήση των κοινωνικών δικτύων, θα πρέπει να ελέγξετε τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο και των κατάλληλο εξοπλισμό των μαθητών σας.
Σε περίπτωση που κάποιοι μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν από το σπίτι τους, καλό είναι να έχετε σκεφτεί κάποιες εναλλακτικές λύσεις, όπως τη δυνατότητα να παραμένουν στους υπολογιστές του σχολείου μετά το σχόλασμα.
4. Την απροσδόκητη εξέλιξη
ταν δοκιμάζετε κάτι καινούργιο να είστε προετοιμασμένοι για το ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά. Αυτό, βέβαια μπορεί να συμβεί και σε μια παραδοσιακή τάξη, αλλά οι πιθανότητες αυξάνονται όταν χειριζόμαστε τις Τεχνολογίες για το μάθημά μας. Τι προτείνουμε; Πριν επιλέξετε κάποιο εργαλείο, ελέγξτε αν έχει helpdesk ή υποστηρικτική κοινότητα. Αν πάλι θέλετε μια πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημά σας, δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τους μαθητές σας!
5. Αξιοποιείστε τους μαθητές σας
![]() |
Πολλές φορές, ακόμη και με τα καλύτερα τεχνολογικά μέσα, το σενάριο ή το project που έχουμε ετοιμάσει για την τάξη μας, απλώς δεν λειτουργεί. Οι μαθητές δεν ανταποκρίνονται και η εξέλιξη του μαθήματος δεν είναι ανάλογη των κόπων μας. Τότε σπεύδουμε να κατηγορήσουμε το μέσο που χρησιμοποιήσαμε και να καταλήξουμε σε κάποιο γενικό συμπέρασμα του τύπου «Τελικά το παραδοσιακό μάθημα είναι το καλύτερο».
Πριν φτάσετε εκεί, θα σας προτείναμε να «ακούσετε» τους μαθητές σας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολλές και καλές ιδέες έχουν, που μπορούν να απογειώσουν το μάθημα και να αναδείξουν πλήρως το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσετε.
6. Μην γίνετε "tools maniacs"!
![]() |
Με τον ζήλο του νεοφώτιστου, πολλοί περνούν από το ένα εργαλείο στο άλλο, αναζητώντας πάντα κάτι νέο. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να μάθετε ένα εργαλείο καλά, αν μπείτε σε αυτή τη διαδικασία.
Τι σας προτείνουμε; Διαβάστε καλά τις δυνατότητες των εργαλείων και κάντε τις επιλογές σας. Από εκεί και στο εξής, απλώς, δώστε χρόνο στο να μάθετε καλά τις δυνατότητες του εργαλείου που επιλέξατε.