ΔΚΕΕ 

Συνεδριακός και Επιμορφωτικός

Οργανισμός

  » πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη (Ματθ. 28, 19)
Home Page  

 

Επικοινωνία

              

Η Βιβλιοθήκη του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ιστορικά Στοιχεία 
Χώρος Σεμιναρίων 
Πώς να βρείτε ένα βιβλίο 
Κανονισμός 

Αναζήτηση (νέο!)


Ιστορικά Στοιχεία

 Η Βιβλιοθήκη του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1971, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ανατολική πτέρυγα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης στην Παλαιά Πεντέλη, όπου θεμελιώθηκε το 1969. Οι πρώτες συλλογές βιβλίων και περιοδικών προσφέρθηκαν από τον Μητροπολίτη Δωδώνης και τη βιβλιοθήκη της Μονής Πεντέλης. Ξεκίνησε τότε με λίγες εκατοντάδες εκδόσεις ιστορίας και θεολογίας και τώρα περιέχει δέκα χιλιάδες τόμους βιβλίων, κυρίως θρησκευτικών, ιστορικών, κοινωνικών και λογοτεχνικών. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης πενήντα τίτλους περιοδικών. Οι αγορές, οι δωρεές και η ανταλλαγή του έντυπου υλικού είναι τα μέσα ανάπτυξης της συλλογής, σκοπός της οποίας είναι:
• η συγκρότηση της σύγχρονης διορθόδοξης και διαχριστιανικής βιβλιογραφίας, που αναφέρεται σε όλους τους τομείς της θεολογικής κίνησης κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων της πορείας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πληρέστερη θεολογική πληροφόρηση των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και των θεολόγων της ή άλλης Εκκλησίας καθώς και αυτών που δεν ανήκουν σε κάποια από αυτές τις ομάδες, αλλά ενδιαφέρονται να εργαστούν επιστημονικά στην Ελλάδα
• η εξυπηρέτηση και η προώθηση της διορθόδοξης και διαχριστιανικής κίνησης
• η ενίσχυση των νέων θεολόγων της Εκκλησίας της Ελλάδος και στελεχών των διορθοδόξων σχέσεων στις σπουδές τους.
Από το 2005, και με τη στελέχωση του χώρου με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, ξεκίνησε η αυτοματοποίηση των λειτουργιών της με την κατάρτιση του ηλεκτρονικού καταλόγου της. Αυτή τη στιγμή, και ενώ ακόμη εμπλουτίζεται ο ηλεκτρονικός κατάλογος με πολύ σημαντικά έργα, οι ενδιαφερόμενοι στην αναζήτηση άρθρων περιοδικών μπορούν να βρουν τους τίτλους που διαθέτει η βιβλιοθήκη μέσω της ιστοσελίδας του Συλλογικού Καταλόγου Περιοδικών (http://www.ekt.gr/products/skp/index.html) του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Στη συνέχεια, μπορούν να επικοινωνούν με το προσωπικό για να πληροφορηθούν για τη διάθεση του συγκεκριμένου τεύχους (στην περίπτωση που ερευνούν βάσει βιβλιογραφικών στοιχείων).
Επιστροφή στην αρχή


Χώρος Σεμιναρίων

Παράλληλα με το βασικό σκοπό λειτουργίας της, η βιβλιοθήκη του Διορθοδόξου Κέντρου, συχνά χρησιμοποιείται και ως αίθουσα σεμιναρίων, καθώς υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης του χώρου με στρογγυλή τράπεζα. Μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις έως πενήντα ατόμων και διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την υποστήριξή τους. 

Επιστροφή στην αρχή


Πώς να βρείτε ένα βιβλίο

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος (η βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί το ΑΒΕΚΤ για την αυτοματοποίηση των συλλογών της) είναι το εργαλείο αναζήτησης και εύρεσης ενός βιβλίου στο ράφι. Αναζητήσεις μπορούν να κάνουν είτε οι ίδιοι οι χρήστες στα διαθέσιμα τερματικά είτε το προσωπικό της βιβλιοθήκης προς εξυπηρέτησή τους.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες:
Οι χρήστες οφείλουν να γνωρίζουν τον κανονισμό της βιβλιοθήκης και να τον τηρούν.
Επιστροφή στην αρχή


Κανονισμός

Η βιβλιοθήκη του Διορθοδόξου Κέντρου είναι αμιγώς μελετητική και ο δανεισμός δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση. Εξαιρούνται οι εγκαταβιούντες στην Ιερά Μονή.
-  Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών ή ποτών και το κάπνισμα τόσο στον κύριο χώρο της βιβλιοθήκης, όσο και στον προθάλαμο.
-  Απαγορεύεται η χρήση αντικειμένων μέσα στη βιβλιοθήκη που προκαλούν ζημιά ή υποψία για πιθανή κλοπή. Τα προσωπικά αντικείμενα και οι τσάντες των χρηστών τοποθετούνται σε ειδικά ντουλάπια εκτός βιβλιοθήκης. 
-  Η βιβλιοθήκη είναι εξοπλισμένη με ένα φωτοτυπικό μηχάνημα για την κάλυψη των αναγκών των χρηστών. Η φωτοτύπηση των βιβλίων εξαρτάται από την κατάστασή τους, την παλαιότητα ή την σπανιότητά τους. Η αντιγραφή οποιουδήποτε υλικού υπόκειται στους διεθνείς κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα.
-  Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της βιβλιοθήκης κατά τη διάρκεια της μελέτης τους ή να φέρουν τους δικούς τους φορητούς υπολογιστές. Η χρήση εκτυπωτή είναι επίσης δυνατή.
-  Σε περίπτωση ζημιάς σε βιβλία ή εξοπλισμό της βιβλιοθήκη από υπαιτιότητα του χρήστη, τότε αυτός αναλαμβάνει την αποκατάσταση ή την αντικατάστασή τους.
-  Σε περίπτωση σοβαρής σκόπιμης ζημιάς, το Διορθόδοξο Κέντρο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος.
-  Οι χρήστες οφείλουν να συμμορφώνονται με τις συστάσεις του προσωπικού της βιβλιοθήκης και να σέβονται το χώρο και τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Επιστροφή στην αρχή

 Αναζήτηση

Μπορείτε να αναζητήσετε το βιβλίο ή το περιοδικό που θέλετε, κάνοντας απευθείας κλικ εδώ....
 
 

Ωράριο και Στοιχεία Επικοινωνίας

Ωράριο

Η βιβλιοθήκη του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ανοικτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή,      8 π.μ. – 3 μ.μ. 

Επικοινωνία

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να απευθυνθείτε στην υπεύθυνη βιβλιοθηκονόμο κ. Ειρήνη Γρυπαίου στα τηλέφωνα 210 8037643 (εσωτ. 226) & 210 8105140, στο fax 210 8104558 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση lib_dkee@otenet.gr


Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Διαδικτυακό Πολιτιστικό Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος

“Religion Online”
Βάση δεδομένων, η οποία παρέχει πρόσβαση σε πάνω από 2100 κείμενα και άρθρα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών θεμάτων, όπως θεολογία, ιστορία και κοινωνιολογία της θρησκείας, θρησκευτική εκπαίδευση, ηθική, σύγκριση θρησκειών κ.α.


Ελληνόγλωσσα περιοδικά ελεύθερης πρόσβασης: 

Βυζαντινά Σύμμεικτα (Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών)


Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας


Ο Ερανιστής (Όμιλος Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού)


Εκκλησία (Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος)


Εφημέριος (Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος)


Θεολογία (Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος)

Ξενόγλωσσα περιοδικά ελεύθερης πρόσβασης: 

Προσβάσιμα στον Κατάλογο Περιοδικών Ανοιχτής Πρόσβασης (Directory of Open Access Journals - DOAJ)

Ταυτότητα ΔΚΕΕ | Στελέχωση | Links | Πρόσβαση | Επικοινωνία Όροι χρήσης | Δήλωση Απορρήτου