ΔΚΕΕ 

Συνεδριακός και Επιμορφωτικός

Οργανισμός

  » πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη (Ματθ. 28, 19)
Home Page  

 

Επικοινωνία

    

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος

 


Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΚΕΕ) 
Σκοπός του ΔΚΕΕ 
Μέσα επίτευξης των στόχων του ΔΚΕΕ 
Ιστορική αναδρομή 

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΚΕΕ)

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΚΕΕ) είναι ο επιμορφωτικός οργανισμός και το συνεδριακό κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπάγεται στην Ιερά Σύνοδο και προεδρεύεται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Κανονισμός Ιεράς Συνόδου 132/1999, ΦΕΚ 236/8.11.1999). Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο διορισμένο από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόεδρος είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και μέλη ο εκάστοτε Αρχιερέας - Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης, ένας Αρχιερέας, ένας Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένας Ειδήμονας επί των Διορθοδόξων Σχέσεων και ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) που επιχορηγεί το ΔΚΕΕ.
Επιστροφή στην αρχή


Σκοπός του ΔΚΕΕ

Σκοπός του Διορθοδόξου Κέντρου είναι η σύσφιξη των σχέσεων των Ορθοδόξων Εκκλησιών (ελληνοφώνων, σλαυοφώνων, αραβόφωνων κ.ά.) και η συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που απασχολούν σήμερα την Ορθοδοξία έναντι της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, των ετερόδοξων εκκλησιών (ρωμαιοκαθολικών, προτεσταντικών κ.ά.) και των ποικίλων θρησκευτικών παραδόσεων (ιουδαϊσμός, μουσουλμανισμός, βουδισμός κ.λπ.) μέσα στο πλαίσιο του πολυπολιτισμικού κλίματος της εποχής μας.
Επιστροφή στην αρχή


Μέσα επίτευξης των στόχων του ΔΚΕΕ

Μέσα προς επίτευξη αυτού του σκοπού είναι η διοργάνωση και φιλοξενία διαλογικών συναντήσεων (συνεδρίων, συμποσίων, σεμιναρίων, ημερίδων και διημερίδων), η φιλοξενία παρεπιδημουντών αλλοδαπών διορθοδόξου ιδιότητος (φοιτητών, ερευνητών, κληρικών, πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών), η έντυπη και ηλεκτρονική τεκμηρίωση (Βιβλιοθήκη και Διαδίκτυο) των διορθοδόξων σχέσεων διεθνώς καθώς επίσης η ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού της ημεδαπής και της αλλοδαπής (Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Κωνσταντινουπόλεως κ.λπ.). Παράλληλα παρέχεται φιλοξενία σε κοινωνικούς φορείς, επιχειρηματικούς ομίλους και επιστημονικά ιδρύματα για την διοργάνωση συνεδρίων 50-150 ατόμων με πλήρη δυνατότητα άνετης διανυκτέρευσης και εστίασης στο ειδυλλιακό τοπίο της Πεντέλης. 
Επιστροφή στην αρχή


Ιστορική αναδρομή

Το Διορθόδοξο Κέντρο θεμελιώθηκε την 3η Μαΐου 1969 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Α' στην ανατολική πτέρυγα της Ιεράς Μονής Πεντέλης με Ηγούμενο τον αείμνηστο αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Φεφέ. Πρώτος Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου (1971-1976) διετέλεσε ο τότε αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Γιαννουλάτος, μετέπειτα Επίσκοπος Ανδρούσης και νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης (1974-1994) διετέλεσε ο τότε Επίσκοπος Δωδώνης και νυν Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος (Συνετός) και μετέπειτα Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου (1976-1999) ανέλαβε ο τότε Τιτουλάριος Μητροπολίτης Γαρδικίου και νυν Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος (Ζαφείρης). Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης (Σακελλαρίου) ανέλαβε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης (1994) και Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου (1999-2009).

Οι διατελέσαντες Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και Πάσης Ελλάδος μακαριστοί Ιερώνυμος Α', Σεραφείμ και Χριστόδουλος συνέβαλλαν τα μέγιστα στην λειτουργία του Διορθοδόξου Κέντρου, ο πρώτος με την προσωπική του έμπνευση για την σύσταση του μοναδικού μέχρι σήμερα στην επικράτεια της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδριακού κέντρου διορθόδοξης εμβέλειας, ο επόμενος με την παροχή αμέριστης συμπαράστασης επί είκοσι πέντε συναπτά έτη και ο διάδοχος του με την ανακαίνιση των παλαιωμένων κτηριακών εγκαταστάσεων (2003-2005) και την περαιτέρω επέκταση τους στον περίβολο της φιλόξενης Ιεράς Μονής Πεντέλης, η οποία σεμνύνεται και επιχαίρει για το θυγατρικό της ίδρυμα, το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β' από την ανάρρηση του (2008) περιέβαλλε με περισσή φροντίδα το Διορθόδοξο Κέντρο και ανέθεσε σε αυτό την ενεργοποίηση των δραστηριοτήτων του και την επέκταση τους στον καίριο τομέα της επιμόρφωσης κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα οξυμένα προβλήματα της εποχής μας σε γόνιμο διάλογο με την κοινωνική πραγματικότητα, τις ορθόδοξες εκκλησίες, τις ετερόδοξες ομολογίες, τις θρησκευτικές παραδόσεις και την πολυπολιτισμική επικαιρότητα όπως αυτή διαγράφεται σήμερα στον τόπο μας με την οικονομική μετανάστευση.
Επιστροφή στην αρχή

 
 

Δραστηριότητες - Προσωπικό

Δραστηριότητες

Από το έτος 2009 το Διορθόδοξο Κέντρο δραστηριοποιείται επίσης στον Επιμορφωτικό Τομέα καινοτομώντας με την λειτουργία Επιμορφωτικών Σεμιναρίων Εκπαιδευτικών Λειτουργών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δασκάλων και καθηγητών) στην Διδακτική του Μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς επίσης στην Διαπολιτισμική και Διαθεματική Εκπαίδευση Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανεξαρτήτως ειδικότητας. Παράλληλα παρέχεται διαδικτυακή επιμόρφωση κληρικών και λαϊκών μελών της Εκκλησίας στην Πληροφορική, στην Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (μουσεία εκκλησιαστικής τέχνης, σκευοφυλάκια, βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες) και στην Διαχείριση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ταμειολογιστική κατάρτιση). Συμβάλλοντας στην προαγωγή των καλών τεχνών και υλοποιώντας σήμερα την ενεργό συμβολή της εκκλησιαστικής παράδοσης στην πρόοδο του πολιτισμού λειτουργούν καλλιτεχνικά εργαστήρια για την κατάρτιση ενδιαφερομένων συμπολιτών μας στην Αγιογραφία, στην Συντήρηση Εικόνων και στην Καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία. Μελλοντικά προβλέπεται η διαδικτυακή παροχή μαθημάτων Εικονογραφίας καθώς επίσης η εξ αποστάσεως Εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας σε Αλλοδαπούς όπως και η λειτουργία Διαδικτυακού Διδασκαλείου Ελληνικών για ομογενείς στην αλλοδαπή.

» 

Στελέχωση του ΔΚΕΕ

Το Διορθόδοξο Κέντρο λειτουργεί με Διευθυντή τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμοπυλών και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης κ. Ιωάννη, τρεις Επιστημονικούς Συνεργάτες (Διδάκτορες  Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Γραμματέα, Βιβλιοθηκάριο και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες και θυρωρό-κηπουρό).

» 
Ταυτότητα ΔΚΕΕ | Στελέχωση | Links | Πρόσβαση | Επικοινωνία Όροι χρήσης | Δήλωση Απορρήτου